Cukrász

Cukrász

Cukrászt, cukrászokat általában 4-5 csillagos szállodákban vagy nagyobb forgalmú éttermekben alkalmaznak. Feladatai közé tartozik a pékáruk és desszertek, sütemények, torták, krémek, zselék, bonbonok, fagylaltok előállítása, elkészítése a megadott higiéniai előírások, valamint ételkoncepciók figyelembevételével. További feladatai közé tartozik a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munkaeszközök és fogyóeszközök állapotának megőrzése és a technológiához megfelelő, cukrászati termékek készítéséhez alkalmas nyersanyag kiválasztása, esetleges rendelése. Ügyelnie kell a kész- vagy félkész termékek tárolására vagy tartósítására hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon. Szükség esetén besegít más konyhai területeken is. A cukrász közvetlen felettese általában a konyhafőnök. A munkakörhöz szakmai végzettség, tapasztalat, gyakorlat és jó nyelvtudás szükséges.