Előszó

A külföldi munkavégzés nem véletlen örvend nagy népszerűségnek, hiszen az elérhető kereset és a vele járó tapasztalatszerzés rendkívül vonzó a hazai munkavállalók számára. A pályáztatási csomagoknak köszönhetően akár két-három héten belül munkaajánlatokat kaphatsz tőlünk, így kipróbálhatod magad külföldi vendéglátóhelyeken, szállodákban, éttermekben. A határainkon túli munkavállalás nagy előnye, hogy a hazai fizetéseknek sokszorosa érhető el még az olyan munkakörökben is, amelyek nem igényelnek különösebb szakképzettséget. Ilyen munkával akár havi 1000-1500 Eurót is megkereshetsz, de ha rendelkezel valamilyen szakirányú végzettséggel, akkor fizetésed elérheti az 1100-2000 Eurót. Mielőtt azt hinnéd, hogy ennek nagy része elmegy majd a megélhetésre és a lakásbérlésre, fontos tudnod, hogy a munkahelyek jellegéből adódóan a legtöbb esetben szállás és étkezés is jár a munkabér mellé, hogy a 13.-14. havi fizetések előnyeiről már ne is szóljunk. Minimális nyelvtudásra mindenképpen szükséged lesz, de azon felül gyakorlatilag kitartásod, teherbírásod és talpraesettséged függvénye, hogy megállod-e majd a helyed a külföldi szállodákban, kávézókban, éttermekben. Mivel általában szállásra nem, és étkezésre is csak minimális összeget kell költened, így évente akár 3-4 millió forintot is sikerülhet félretenned, amelyből itthon már elindíthatod vállalkozásod, ingatlant vásárolhatsz, és megteremtheted az anyagi biztonságot. Elevenítsd fel nyelvtudásod, és vágj bele egy olyan kalandba, amely biztos megélhetést, és a hazai fizetésekhez képest magas életszínvonalat tesz lehetővé számodra!

Munkakörök

Házmester

Külföldi házmester munka

Mosogató

Külföldi mosogató állás

Konyhai kisegítő

Külföldi konyhai kisegítő munka

Szobalány/Fiú

Szobalány állás Ausztria

Pincér/Pincérsegéd

Külföldi Pincér munkák

Szakács/Segédszakács

Szakács állás Ausztria

Masszőr

Külföldi masszőr munka

Kozmetikus

Külföldi kozmetikus állások

Cukrász

Cukrász

Portás - Londiner

Portás-Londiner

Hotel menedzser

Külföldi hotel menedzser állás

Recepciós

Külföldi recepciós munkák

Utószó

A továbbiakban szeretnénk néhány hasznos tanáccsal szolgálni minden érdeklődő számára arra vonatkozóan, hogy mire számíthatnak külföldön, és hogyan érdemes az esetlegesen felmerülő problémákat kezelni. Ezek nem kizárólag a külföldi munkavállalás sajátosságai, de egy idegen országban, ahol esetleg a nyelvi akadályok is nehezítik a helyzetkezelést, jelentősen nagyobbnak tűnhetnek, mint a hazai, megszokott körülmények között. Célunk ezzel korántsem az, hogy elvegyük a kedved a számos lehetőséget tartogató, határunkon túli munkavállalásról, mindössze azt szeretnénk, ha objektív rálátásod lenne mindarra, ami külföldön várhat.

Nem csak a munka fizikai jellege foghat ki rajtad, de előfordulhat, hogy lelkileg bírod majd nehezen a megpróbáltatásokat. Természetesen nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnod, hiszen előfordulhat, hogy azonnal otthonosan érzed majd magad új munkakörödben, és a kollégákkal, főnökökkel is jól ki fogsz jönni. A legtöbb külföldet választó ilyen tervekkel vág neki élete nagy utazásának, ám fontos tudnod, hogy a valóságban az ilyen álommunka csak ritkán jön össze. Legalább a kezdetekkor biztosan lesznek problémás szituációk, amelyeket a hosszú távú együttműködés érdekében mindenképpen tudni kell majd kezelned. Ha önállósítod magad, és esetleg úgy jársz el, ami nem a bevett szokás, akkor annak hamar elbocsátás lehet a vége. A legjobb tanács, amit az ilyen helyzetekkel kapcsolatban adhatunk, az nem más, mint az alkalmazkodás. Kezdetben nem azt kell bizonyítanod, hogy jó problémamegoldó vagy, sokkal inkább arról ajánlott meggyőzni a munkaadót és a kollégákat, hogy igenis lehet együtt dolgozni veled, ha pedig hibát követsz el, akkor azért vállalod a felelősséget, és mihamarabb helyrehozod az okozott galibát. Ezzel nem csak a főnök bizalmát nyerheted el, de az egész csapat úgy áll hozzád a jövőben, hogy értékes tagot tisztelnek majd benned.

Vegyük azt a példát, hogy megcsípsz egy konyhai kisegítő állást, ám a főnök valamiért nem szimpatizál veled. Nem biztos, hogy az ő bizalmát kell először elnyerned, hiszen ha a szakácsnál jó vagy, és bevált szakemberként kiáll melletted, akkor valószínűleg a főnök is más szemmel néz majd rád a jövőben. Természetesen előfordulhat az is, hogy jóban vagy a főnökkel, de a csapat tagjai nem elégedettek a munkáddal. Ilyenkor nincs mit tenni, mint szorgalommal és munkád minőségének javításával beilleszkedni és elnyerni a többiek megbecsülését is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az idő megoldja a gondokat, és ha odateszed magad, akkor előbb vagy utóbb, de bevesznek a csapatba. Addig azonban könnyen előfordulhat, hogy rögös lesz az út.

A kollégákkal kapcsolatban azt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy tűnjenek elsőre bármilyen szimpatikusnak is, valójában semmit nem tudsz róluk, tehát ennek megfelelően kezeld az új embereket. Fontos, hogy jóban legyél velük, de ne lépd túl azt az egészséges határt, ami belefér a munkahelyi kapcsolatba. Később, ahogyan lassan megismered őket, nincs kizárva, hogy barátokra is lelsz közöttük, de a kezdetekkor legyél óvatos. Nem ritka, hogy a külföldön tevékenykedők között erős rivalizálás folyik. Ez tipikusan akkor fordulhat elő, ha például a főnök nem az egyik alkalmazott által javasolt személyt választotta a megüresedett posztra, hanem téged. Ilyenkor valószínűleg már a kezdetekkor ellenszenvbe ütközöl. Az ilyen emberekkel érdemes óvatosan bánni, hiszen nem csak megbízhatatlanok, de rosszindulatuknál fogva akár te is bajba kerülhetsz, rosszabb esetben elveszítheted az állásodat.

Még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy mindezeket nem azért írjuk le, hogy elriasszunk még a külföldi munkavállalás gondolatától is, hanem sokkal inkább a felkészülés érdekében. Ha előre látod, milyen nehézségekkel szembesülhetsz, akkor sokkal kevésbé érnek majd meglepetések. Sokszor abban a tévhitben élnek itthon a külföldi munkát fontolgatók, hogy a kinti munka valamiért felsőbbrendű, és sokkal több pozitívummal jár, mint a hazai munkavégzés. A munka azonban mindenhol munka, kollégákkal itt is, ott is fogsz találkozni, a közös hangot pedig országtól függetlenül meg kell majd találnod. A várható kellemetlenségeket, a munkaadó részéről gyakran rugalmasan kezelt munkaidőt viszont egyetlen dolog miatt érdemes elviselni, ez pedig nem más, mint a hazainál jelentősen jobb munkabér.

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy külföldön a magasabb életszínvonal miatt a szállodákban és bárokban mindig akadnak vendégek. Ez így van rendjén, hiszen ezért van szükség a munkádra. Míg azonban itthon egy 8-9 órás műszak alatt általában mindig akadnak holtidők, addig külföldön ilyenről szó sincs. A munkaidőt az első percétől az utolsóig keményen le kell majd dolgoznod, és még így is gyakran elő fog fordulni, hogy túlóráznod kell, ami korántsem biztos, hogy plusz pénzt is jelent majd. Kezdetben szinte biztos, hogy ügyetlenkedni fogsz, de saját károdon megtanulhatod, hogyan oszd be jobban az idődet. Célszerű arra is felkészülnöd, hogy a főnök gyakran teljesíthetetlen mennyiségű munkát bíz majd rád. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külföldi munkaerőt igyekeznek a lehető legteljesebben kiaknázni. Ha szerencséd van, kifoghatsz olyan főnököt, aki tisztában van azzal, mit lehet elvégezni egy adott időintervallumon belül, de az biztos, hogy ekkor sem fogsz unatkozni. A magasabb bérekért ténylegesen is a maximumot kell majd kihoznod magadból, ami fizikailag és pszichésen is elég megterhelő lesz huzamosabb időn keresztül. Amit azonban mindenképpen tarts szem előtt, az a jókedv és a lendület megőrzése. Ha úgy érzed, elfogytál, azt a munkaadók is azonnal látni fogják. Ne feledd, sokan pályáznak a helyedre, és ha feladod, azzal azonnal egy lehetőséget teremtesz valakinek, aki talán jobban él majd vele mint te. Maradj pozitív, idővel könnyebb lesz a munka, ha már beleszoktál!

Mielőtt belevágsz, egyetlen dolgot tisztáznod kell magadban, ez pedig nem más, mint az, hogy mit vállalsz be a pénzért. Tény, hogy sokat kell majd dolgoznod, de vannak olyan helyek, ahol tényleg nem ismer a munkaadó kíméletet, s erre akár az egészséged is rámehet. Ha úgy érzed, valóban nem az a megfelelő hely neked, és napról-napra csak egyre rosszabbul érzed magad ott, akkor merni kell nemet mondani és váltani. Ahelyett, hogy a saját strapabíró képességedben keresnéd a hibát, az önostorozás helyett inkább láss reálisan! Van, amit tényleg nem lehet hosszú ideig bírni, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal fel is kellene adnod a külföldi munkavállalás terén dédelgetett álmaidat. Számos munkalehetőség van, és ha kifogtad már az elején a legrosszabbat, higgy abban, hogy utána csak jobb jöhet! Lépj tovább, és keresgélj másfelé, a siker döntés kérdése is! Sok kitartást kívánunk álmaid megvalósításához!

jooble