Ausztriai munka, tiroli munka

Ausztriai munka

Az ausztriai munka a magyar szállodai és éttermi dolgozók számára az egyik legnépszerűbb, leginkább vágyott cél. Ebben az ország közelsége, a korrekt bérezés és a gyönyörű természeti környezet egyaránt szerepet játszik. Az országon belül is kiemelt térségnek számít Tirol, az osztrák turistaparadicsom, ahová folyamatosan keresnek vendéglátós, szállodai munkavállalókat.

Ausztriai munka: kikre van szükség?

Ausztria számtalan szállodája és étterme szívesen fogadja a külföldi dolgozók jelentkezését. Az ausztriai munka során az alábbi munkakörök várják, hogy betöltsék őket a megfelelő szakemberek: recepciós, menedzser, szakács, cukrász, londiner, kozmetikus, portás, szobalány/fiú, mosogató, konyhai kisegítő, pincér, pincérsegéd.

Mennyit lehet keresni?

Jó, ha tudod, hogy az ausztriai szállodákban a szakképesítést nem igénylő munkák is meghaladják a magyar átlagkeresetet: akár nettó 1200 – 1800 eurót is elérheti a havi béred munkakörtől, munkahelytől függően. Az ausztriai szállodák a legtöbb esetben biztosítják a dolgozóik számára a szállást, és az étkezést, így a kereseteddel sokkal szabadabban gazdálkodhatsz.

Ha felkeltettük az érdeklődésed, vagy további kérdéseid merültek fel, keress fel minket bátran. Válassz minket, készséggel állunk rendelkezésedre. Adatbázisunk segítségével több ezer ausztriai munkahely, köztük hotelek, éttermek, kávézók elérhetőségét biztosítjuk számodra.

Általános adatok Ausztriáról:

Ausztria /Osztrák Köztársaság/ németül: Österreich vagy Republik Österreich

Területe: 83 870 km²

Hívószáma: +43

Főváros: Bécs

Államformája: Szövetségi, parlamentáris köztársaság

Népessége (2014-es adatok szerint) kb. 8 millió 500 ezer fő.

Határai: Németország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Svájc és Liechtenstein.

Ausztria tartományai

Az országot 9 szövetségi tartomány (Bundesland) alkotja, ezek és székhelyeik:

Burgenland – Kismarton (Eisenstadt)

Karintia – Klagenfurt

Alsó-Ausztria – St. Pölten

Felső-Ausztria – Linz

Salzburg – Salzburg

Stájerország – Graz

Tirol – Innsbruck

Vorarlberg – Bregenz

Bécs – Bécs

Gazdaság, politika

Az Európai Unióhoz 1995. január 1-jén csatlakozott. Fizetőeszköze az euró, amely az osztrák schillinget váltotta fel 2002. január 1-jén. Az egy főre jutó GDP: 50 500 USD (2013-as adat).
Az államfő a szövetségi elnök, akit a nép közvetlenül választ meg, 6 évre. A törvényhozó parlament (Szövetségi Gyűlés) kétkamarás: alsó-, és felsőházból áll.

Minimálbér, fizetés ausztriai munka esetén

Hivatalos minimálbér nincs, a legkisebb összegről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervek állapodnak meg. A szakmánként meghatározott minimális bér körülbelül 1070-1800 euró. Éves állásnál a heti 40 órás munkahét, szezonális állásnál a 48-54 órás munka az elterjedt. Ausztriában 13. és 14. havi plusz fizetés is jár. Aki szezonális munkát vállal, ezt részarányosan kapja meg, elszámolásuk és kifizetésük általában a szezonok végén történik.

Domborzat, éghajlat

Ausztria a Duna felső szakasza mentén fekszik. Területét nagyrészt a magas- és középhegységek teszik ki és csak alig ötödén van sík terület, medence vagy alacsonyabb dombvidék. Éghajlata a magyarországihoz hasonlóan kontinentális, lakott területeken, nyáron akár 32 Celsius-fok, télen akár -15 fok is lehet. Időzónája a Greenwichi középidő (GMT) +1 óra, nyáron (GMT) +2 óra szerinti.

Beszélt nyelvek

Ausztria hivatalos nyelve a német, ezt a lakosság 88,6%-a beszéli, majd a török, szerb következik kb. 2 százalékkal. Burgenlandban hivatalos még a horvát és a magyar nyelv is, illetve Karintiában a szlovén.

Társadalom

Az osztrákok születéskor várható élettartama kb. 79,5 év, a nők ennél valamivel tovább élnek, várható átlagos életkoruk 82,56 év, a férfiak rövidebb ideig, náluk ez a szám 76,6 év.
A legelterjedtebb vallás a római katolikus (a lakosság kb. 73,6 százaléka sorolta magát ide), amelyet a protestáns követ (kb. 4,7 százalékkal). Az iszlám híveinek aránya: 4,2 egyéb vallást követők 3,5 százalék. A lakosság 12 százaléka felekezet nélküli*.

*2001-es népszámlálási adatok.

Ausztriai munka régiók