Szathmári Attila

Éjszakai Portás

 

Kedves Álláskereső!Szathmári Attila_ejszakai_portas_2019

Bevezetőként, ha szeretnél jól jövedelmező állást találni, akkor a legjobb helyen jársz:)
Biztos már Te is voltál abban a cipőben, hogy állást keress, akár Magyarországon, akár külföldön.
Nos erre van több opció is, de ha esetleg jól jövedelmező vállalkozás van a családodban, akkor ne is olvass tovább, ez nem Neked fog szólni.
A többi cirka 95%-hoz:
Elmehetsz egy közvetítő irodához, ahol jobb esetben találsz egy jó munkát, de szerintem erre garancia nincs és még fizetned is kell érte X összegű közvetítői díjat is, amelyért kiközvetítenek Téged valahova, ők megkapják a kis jutalékukat, de ha valami baj van a munkahellyel, szállással, kollegákkal, nem fognak segíteni. Voltam ebben a szituban, nem ajánlom;
Kereshetsz saját szakálladra munkát. Ezt is csináltam, ezt sem tudom ajánlani, mert:
Ha napi kb. 8 órát álláskereséssel töltesz, akkor véleményem szerint mintegy 100, azaz egyszáz helyre tudod elküldeni a jelentkezésed 1 hét alatt. Szerinted hány százalékuk fog egyáltalán reagálni? 2%? Esetleg 3, vagy 5%? Nem túl nyerő… ;
Vannak olyan cégek, ahol sikeres elhelyezkedés esetén sikerdíjat fognak kérni Tőled. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, de ha jól tudom, a sikerdíj mértéke a bruttó fizetésed kb. 30%-a, ami mondjuk Svájc esetén mondjuk havi bruttó 4 000 CHF-nél 1 200 CHF-et jelent. Döntse el ki-ki maga…;
Vagy rábízhatod Magad egy olyan cégre, akik akár 10 000, azaz tízezer hotelnek ki tudják küldeni a jelentkezésed, Neked annyi a feladatod, hogy nézzed a bejövő E-mailedet, bár a Karrier Trainer akár ezt is le tudja venni a válladról. Abból a néhány %-os reakcióból kiindulva, biztos, hogy többszáz bejövő E-mailed lesz, amiből tutira lesz néhány munkaajánlatod. A többi rajtad, a rátermettségeden, korábbi tapasztalatodon, nyelvtudásodon, stb. múlik.
Nem titok, hogy több ilyen cég is létezik, mint a Karrier Trainer, de futball nyelven szólva, győztes csapaton ne változtass, ez alatt azt értem, hogy jómagam már 2-szer igénybe vettem a Karrier Trainer szolgáltatását, ahol szerintem nem kell nagyságrendekkel többet fizetned, mint egy mezei közvetítő irodának, ellenben nagyságrendekkel több esélyed van munkát találni. A befektetett összeg kb. 1-1,5 heti fizetéseddel már meg is térült.

Az én pályáztatásom 3 hete indult és nem is ment le mind a 24 nap, viszont nemcsak több munkaajánlatom volt, hanem konkrétan 2 hoteltől is kaptam munkaszerződést.
Az egyik hotelt nevezzük A-nak, a másikat B-nek. Az A hotelt ismertem korábbról, mindenáron oda akartam menni, jó a légkör, gyönyörű helyen van, jó a főnök és a kollegák. Innen már vagy 2 hete ígértek szerződést, de csaknem akart megérkezni. Ezen kívül a B hotel ajánlata is nagyon szimpatikus volt. B hotelnek jeleztem, hogy bár tetszik az ajánlat, de van máshonnan is ajánlatom, szükségem van gondolkodási időre. Ezzel nem is volt gond.
Mivel az A hoteltől még mindig nem jött a szerződés, ezért a B hotel szerződését elolvasás után aláírtam és visszaküldtem. Ennek 2 oka volt: Egyrészt, mint fentebb írtam, szimpatikus volt az ajánlat, másrészt hiába szerettem volna az A hotelbe menni, féltem attól, hogy 2 szék között a pad alá esek. (Igen, itt kőkemény versenyhelyzet van, és ha nem vagy résen, akár hoppon is maradhatsz, mivel, te kifizetted a pályáztatás díját, a pályáztató cég, nevezetesen a Karrier Trainer teljesítette a rá eső részt, mivel kaptál munkaajánlato(ka)t, de hogy fel is vesznek Téged, az már kizárólag Rajtad múlik.
Tehát azt követően, hogy B hotel szerződését aláírva visszaküldtem, másnap megérkezett az A hotel szerződése is, én pedig kockáztatva sok mindent, felhívtam a B hotelt, és sűrű elnézések közepette elmondtam, hogy hibát követtem el, mert már visszaküldtem az aláírt szerződést és tényleg tetszik az ajánlatuk, de közben megérkezett a másik hotel szerződése, és mindenképp oda szeretnék menni, ott tudom, hova megyek vissza. Nagyon kellemetlenül éreztem magam, azt is felajánlottam, hogy – bár garantálni nem tudok semmit -, megpróbálok találni valakit a helyemre. Óriási szerencsém volt, hogy a B hotel ezt tudomásul vette, nem rajtam múlt.
Ezt senkinek nem ajánlom, ebből van egy nagy tanulság: Ha van egy hotel, ahol szerződést ígérnek, célszerű megtudni, hogy mikor várható és milyen formában (postán vagy E-mailen) küldik? Hogy tudjál kalkulálni. Ha emellett befut másik ajánlat is, akkor mindenképp le kell kommunikálni, hogy máshonnan már van ajánlatod, így melyik az a legkésőbbi időpont, amíg választ várnak Tőled. Természetesen, ha felvennének.
Végezetül annyit, csak jót tudok mondani a Karrier Trainerről, mindvégig segítenek, és miután munkát kaptál, szintén kapcsolatban tudtok maradni, ellentétben a legtöbb közvetítő irodával.
Persze mély tisztelet a kivételnek!

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha volt türelmed végig olvasni, az azt jelenti, hogy komolyan szeretnél állást találni külföldön. Sok sikert kívánok hozzá kedves Álláskereső!

 

Maradok tisztelettel:

 

Szathmári Attila

 

Attila munkaajánlatai ...

Szathmari_Attila_munkaajanlatok

 

Munkaadó megerősítése ...

Szathmari_Attila_munkaado_megerosites